torsdag 5 december 2013

Caperio

Caperio säljer primärt IT-produkter såsom datorer, servrar etc. Men man säljer även konsulttjänster kopplade till dessa produkter, exempelvis så om en kund köper ett nytt lagringssystem så kan Caperio även skicka ut en konsult för att konfigurera systemet om kunden inte vill göra det själv. Man erbjuder även konfigurering och uthyrning av hårdvara och då betalar kunden en fast kostnad varje år för tex en laptop och sedan efter några år så byts den ut mot en ny modell, kunden äger alltså inte laptopen. Utöver detta så erbjuder man även en molntjänst (kallas även managerad tjänst) där administratörer skapar nya servrar och användare tex själva kan skapa nya konton, grupper etc. Molntjänsten nås genom en mjukvara som Enfo Zipper utvecklat som heter Zervicepoint som i sin tur pratar med Microsoft moln - Azure.
Management äger mycket stora delar av Caperio vilket borde ge dem hygglig motivation för att driva företaget framåt. 
Utöver de personer i tabellen nedan så äger anställda i bolaget ytterligare 15%.

Owner Earnings

Min definition av Owner Earnings är Kassaflöde från den löpande verksamheten innan förändringar i rörelsekapital minus alla investeringar som krävs för att behålla bolagets vinst.
Owner Earnings har beräknats enligt följande:
Kassaflöde från den löpande verksamheten innan förändringar i rörelsekapital minus Förändring av andra finansiella anläggningstillgångar, Förvärv  av immateriella anläggningstillgångar, Förvärv av materiella anläggningstillgångar. Jag har inte tagit någon hänsyn till minoritetsandelar.
Jag gör antagandet att  Investeringar i dotterbolag kan härledas till uppköp av bolag och därför drar jag ej bort det från kassaflödet.
Siffrorna nedan anges i hundratusental.
Ex omsättningen 2013 är egentligen 711 176 000kr





















Vad man kan se i tabellen ovan är att OE/Aktie överstiger VPA de flesta år vilket bör vara relaterat till de stora linjära avskrivningar från förvärv som man gör varje år av någon anledning. I tabellen så kan man även se att år 2013 så går det allt annat än bra, OE är i dagsläget minus 12Mkr och kursen är på 24kr. Ledningen har noterat att verksamheten går dåligt och har initierat Caperio Accelerator Program med målet att lönsamheten ska ökas med 30Mkr på EBITDA-nivå. Sen så brukar Q4 vara ett bra kvartal kassaflödesmässigt så det kommer nog att snygga till siffrorna lite.


Skulder

Caperio har mycket lite långfristiga skulder (som amorterats under året) så den ekonomiska situationen ser ok ut. Kortfristiga skulder finns det mer av men inget som oroar mig, de kortfristiga skulderna verkar variera rätt mycket under året och bör vara relaterat till att man säljer stora volymer hårdvara och då är det säkert ett glapp mellan att man ska betala leverantören och att kunden betalar. Jag gör här en förutsättning att bolaget kan bedöma hur mycket kortsiktiga skulder som är ok. De borde inte heller ha något problem med att att få ett långsiktigt lån om så vore nödvändigt.


Vad gick fel och vad behöver göras?

Orsaker till att bolaget inte gör någon vinst just nu:
  • Konjunkturen toppade 2011 vilket successivt har minskat köpsuget hos kunderna
  • Många förvärv har gjorts vilket har ökat kostnaderna
  • Man har växt organiskt genom öppnandet av nya kontor vilket har ökat kostnaderna

Vad som behöver göras:
  • Konjunkturen måste vända upp
  • Köp inte fler bolag, se istället till att integrera de köpta bolagen
  • Öppna inte fler kontor innan befintliga visar positivt resultat


Vad har hänt under 2013?

I rapporten för 2013 Q2 så säger man att det första halvåret har belastats med en kostnad av 11Mkr, detta på grund av investeringar i molntjänster samt öppnandet av nya kontor i Norrköping och Malmö. Man räknar med att dessa satsningar ska ge en ökad marginal från och med 2014. Man skulle kunna säga att detta ger lite hävstång i Caperio.

I 2013 Q3 så skriver man att efterfrågan förväntas öka i Q4 samt att de första effekterna av effektiviseringsprogrammet Caperio Accelerator Program då ska börja synas.


Värdering

Vad är då Caperio värt? Det är lite svårt att sätta ett exakt värde på bolaget då det har växt så kraftigt genom förvärv samt att en minoritet äger vissa delar av bolaget. Man har fortsätta att växa omsättningsmässigt men marginalen har svikit. Vad skulle bolaget vara värt om man kunde återgå till en OE/Omsättnigsmarginal på 3%? 1000 000 000 * 0,03= 30 000 000 eller 30Mkr. OE/aktie = 30 000/4 809= 6,24. Om man antar att Caperio skulle ha en lämplig multipel på 10 så skulle man få en aktiekurs på 62,4. Låt oss schablonmässigt dra bort minoritetsintressen och lite felberäkningar och sätt en målkurs till 50kr och det är fortfarande drygt 100% upp från dagens kurs på 24kr. I denna värdering så finns det inga antaganden om att man ska växa något omsättningsmässigt vilket man lugnt kan säga att Caperio har gjort tidigare och om så är fallet så kommer så klart kursen att stiga ytterligare. Jag valde dock inte att räkna på det nu då det är så svårt att säga hur mycket man i så fall skulle växa utan kommer istället att omvärdera bolaget om omsättningen ökar kraftigt.
Om man istället skulle räkna på vad bolaget behöver prestera för att jag inte ska förlora några pengar på mina aktier så kan man räkna på en omsättning på 1Miljard och OE/Omsättningsmarginal på 1,2%. 1000 000 000 * 0,012= 12 000 000 eller 12Mkr. OE/aktie = 12 000/4 809= 2,50. Om man antar att Caperio skulle ha en lämplig multipel på 10 så skulle man få en aktiekurs på 25. Således så bör jag inte förlora några pengar givet att Caperio klarar av en marginal på 1,2% och behåller nuvarande omsättning. 
Om man ska hitta något negativt om Caperio så är det att de både delar ut pengar till aktieägarna samt gör nyemissioner för att använda till förvärv. Det borde vara bättre att slopa utdelning och undvika nyemission men jag antar att ledningen hellre vill få pengar i handen varje år även om deras andel späds ut. I sanningens namn ska det väl också tilläggas att utspädningen inte varit särskilt stor. 
Sen bör man även ha i åtanke att anledningen till att Caperio har växt så kraftigt de senaste åren sannolikt beror på förvärv vilket ger en högre risk än om man växt organiskt. Dock så hade det nog varit svårt att växa organiskt med tanke på att för några år sedan så sålde man bara produkter, förvärven har gjort att man även säljer tjänster. 
Sen så är inte likviditeten i aktien den bästa så man får ha lite tålamod.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar